“KETTERIJEN IN MIDDELEEUWS EUROPA”

scale

ISBN 978-90-484-1976-0 –  372 pagina’s –  katern met tal van exclusieve kleurenfoto’s –  prijs: 24,50 €

Bestellen kan via de volgende weblink: http://shop.lecturium.nl/boek/6816/ketterijen-in-middeleeuws-europa

 

Michel Gybels (1953) is ruim drie decennia actief bezig met de bestudering van middeleeuwse ketterijen en aanverwante onderwerpen (katharen, bogomielen, waldenzen en andere dissidente religieuze gemeenschappen).

In die context publiceerde hij in 2003 een monografie over de kathaarse vrouwengemeenschappen in het Occitanië (Languedoc) van de 12e en 13e eeuw.

In 2005 was hij de medeoprichter van het Studiecentrum Als Catars, waarvan hij tot 2010 de voorzitter was, en organiseerde onder meer verschillende internationale colloquia en studiedagen over ketterijen in de middeleeuwen. Thans publiceert hij nog regelmatig artikels in het e-magazine van dat studiecentrum.

Hij gaf in de loop der jaren tal van lezingen en multimedia presentaties over het onderwerp en begeleidde bovendien verschillende themareizen naar de Languedoc in Zuid-Frankrijk en naar Catalonië.

Voor de nederlandstalige website http://www.katharen.be schrijft hij regelmatig artikels over de vele archeologische sites in het land van de katharen dat hij door en door kent en bereisd heeft en waar hij sedert 2011 permanent woont.

Verder volgt hij het historisch-wetenschappelijk onderzoek naar de katharismen in binnen- en buitenland op de voet en onderhoudt hij tal van goeie contacten met toonaangevende historici en auteurs.

In dit boek wordt resoluut gekozen voor een historisch-wetenschappelijke aanpak van het onderwerp zonder daarbij de esoterische of fantasierijke toer op te gaan.

De auteur deed bij het schrijven van dit werk hoofdzakelijk beroep op de historisch overgeleverde bronnen en documenten om deze nog altijd te dikwijls verguisde en vergeten belangrijke episode in de westerse geschiedenis op een relevante en tegelijk vlot leesbare manier onder ieders aandacht te brengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s