DE INQUISITIEGEVANGENIS VAN CARCASSONNE

Onder een massale belangstelling (ruim tweehonderd deelnemers) vond op 15 februari 2014 in Carcassonne de lezing plaats van de archeologen Dominique Baudreu en Fabienne Calvayrac, georganiseerd door de SESA (Société d’Etudes Scientifiques de l’Aude) in samenwerking met het AEC/René Nelli, over de inquisitoriale gevangenis van Carcassonne.
Beide archeologen vonden aan de hand van de bestudering van oude kaarten en documenten uiteindelijk de exacte plaats terug van de inquisitoriale gevangenis van Carcassonne, waarin o.a. de Franciscaan Bernard Délicieux en de laatste Occitaanse kathaarse parfait Guilhem Bélibaste werden opgesloten.
De lezing werd ingeleid met de geschiedenis rond Bernard Délicieux, zowat de meest bekende gevangene van de inquisitie. Verder werd ook nog stilgestaan bij de geschiedenis van Bélibaste en van de vele inwoners van Montaillou die in opdracht van inquisiteur Jacques Fournier eveneens, begin 14e eeuw, naar die gevangenis werden overgebracht.
delicieux
Uit verschillende documenten uit die periode blijkt dat de gevangenis werd opgericht rond 1262 in opdracht van inquisiteur Jean Galand van Carcassonne. De inquisitie van Carcassonne was toen gevestigd in het bisschoppelijk paleis van Carcassonne naast de kathedraal in de Cité (het huidige luxehotel Hostellerie de la Cité). In die tijd was er vanuit dat paleis een rechtstreekse uitgang richting van de gevangenis, die gesitueerd was op ongeveer een 150 tal meter buiten de omwalling van de Cité richting van de huidige weg die leidt naar Saint-Hilaire.
Uit oude tekeningen en plannen kan afgeleid worden dat de gevangenis een oppervlakte van ongeveer 70 x 30 meter besloeg, volledig omwald door hoge muren in droge steen, voorzien van verschillende kerkers en ook van een grote binnenkoer. Een deel van de omwalling werd door de archeologen teruggevonden op het terrein dat thans verdeeld is over een twintigtal losse kavels die vooral gebruikt worden voor kleinschalige groentekweek (volkstuintjes) waarop vooral tuinhuisjes maar ook gewone woningen werden gebouwd.
Belangrijkste archeologische vondst was evenwel de vrij grote toegangspoort tot het complex, die nog goed werd bewaard en die bestaat uit een grote rondboog van ongeveer 3,20 meter hoogte en een breedte van ongeveer 4 meter. Ter plekke werd ook nog een deel van het originele grondniveau met grote rechthoekige vloerstenen teruggevonden. In de loop der jaren is zowat alles rond die poort ingestort en bedolven onder meters puin.
Aangezien het ganse terrein van de gevangenis zoals gezegd thans eigendom is van ongeveer twintig verschillende eigenaars en het gedeelte waarop de poortresten staan alleen al van drie eigenaars, was het voor de archeologen onmogelijk om het puin rond de poort op te ruimen. Die opruiming zou er immers toe leiden dat er verschillende van de huidige gebouwen moeten afgebroken worden, waarvoor de eigenaars geen toelating geven.
De archeologische prospecties werden dan ook beperkt tot het in kaart brengen van de overblijfselen, maar dat alleen al was toch hoe dan ook de moeite waard als bewijsvoering voor de juiste situering van die gevangenis.
Tot slot werd er ook nog benadrukt dat de zogenaamde Toren van de Inquisitie, die bezocht wordt met de geleide bezoeken aan het grafelijk paleis van Trencavel in Carcassonne, nooit gebruikt werd om daar gevangenen in op te sluiten. Die toren werd enkel gebruikt voor de ondervragingen van de beschuldigden, die daarna werden overgebracht naar de gevangenis buiten de muren van de stad.
Na 1704 met de dood van de laatste inquisiteur van Carcassonne werd de gevangenis niet langer meer gebruikt en kwam het geheel in verval. Vanaf dan werden gevangenen opgesloten in delen van het voormalig grafelijk paleis.
Een neerslag van deze boeiende lezing zal later worden gepubliceerd in de “bulletins” van de Sesa.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s