STUDIECENTRUM KATHARISME RENE NELLI – CARCASSONNE

Nadat het voormalige “Centre d’Etudes Cathares- René Nelli” door tal van strubbelingen in 2010 de boeken moest neerleggen werd enkele maanden later door een gans nieuwe en enthousiaste ploeg de “Association d’Etudes du Catharisme – René Nelli” boven de doopvont gehouden. Inmiddels telt de vereniging meer dan 120 leden.

De vereniging heeft als doel alle facetten van het katharisme en andere middeleeuwse dissidenties op een vulgariserende en pluri-disciplinaire manier naar een ruim publiek over te brengen. Bovendien houdt de vereniging zich ook bezig met de herwaardering van het lokale patrimonium en ze doet dat onder meer door de organisatie van culturele daguitstappen naar bekende maar ook minder bekende historische sites, die telkens deskundig worden begeleid.

Verder wordt ook nog ruim aandacht besteed aan geschiedenis, archeologie, literatuur, sociologie en filosofie met betrekking tot de middeleeuwen in het algemeen.

Andere doelstelling is ook de bestudering van het werk en gedachtengoed van de Occitaanse schrijver/filosoof René Nelli, gekend historicus van het katharisme en specialist van de troubadourslyriek. Ieder jaar in juni organiseert het AEC/René Nelli een groots opgezet colloquium in het historisch kasteel van Bouisse, voormalige zomerresidentie van René en Suzanne Nelli, en thans eigendom van diens neef Philippe Ramon, die tegelijk ondervoorzitter is van de vereniging.

Zelf maak ik ook deel uit van het bestuur van de vereniging.

Het wetenschappelijk comité van de vereniging bestaat uit: Charles Peytavie, Franc Bardou en Gauthier Langlois, ieder op zich gerenommeerde specialisten, terwijl de gekende schrijver/historicus Michel Roquebert ere-voorzitter is.

AEC/René Nelli onderhoudt bovendien ook nog goeie relaties met de SESA (Société d’Etudes Scientifiques de l’Aude).

Voor diegenen die de Franse taal machtig zijn, die in de regio wonen of er regelmatig verblijven en die geïnteresseerd zijn in het onderwerp katharisme betekent een lidmaatschap absoluut een meerwaarde.

Meer info vindt je hier en ook hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s